El periodisme que promou un canvi positiu al món

A partir de la crisi del 2008 el sector del periodisme no va poder eludir la greu afectació d’un context condicionat per diversos factors (caiguda de les vendes d’exemplars, publicitat…), tecnològica (desincronització dels mitjans tradicionals respecte als avanços tecnològics) i de valors (deslegitimació dels ciutadans).

Aquest punt d’inflexió situa al periodisme en un dilema amb una única sortida possible “renovar-se o morir”. Això, indubtablement implica una reestructuració del periodisme en contingut i forma, en definitiva una major consciència per aprendre dels errors.

Malgrat les circumstàncies abans esmentades, el periodisme segueix viu i avui més que mai té l’oportunitat de ser baluard dels ciutadans. Els mitjans poden recuperar l’espai social i això només s’aconsegueix escoltant als altres, gent del carrer i donant visibilitat a aquells que no tenen veu per fer arribar el seu missatge o causa.

Tal com explica la figura del moviment altermundista, François Houtart: “Solament una visió holística del món, restablint el pensament científic en el seu lloc i reconstruint un paradigma nou de la vida col·lectiva al planeta, pot indicar les pistes de solució. És el que anomenem El Bé Comú de la Humanitat.”

Si bé en els últims anys el periodisme ha reconduït els seus passos impulsant-se com una valuosa eina en la denúncia d’abusos i injustícia, encara avui hi ha un marge per anar més lluny reivindicant el seu rol pedagògic i terapèutic.

El periodisme té el seu impacte en l’audiència i ho pot fer d’una forma positiva si es dóna visibilitat a les solucions que donen resposta als problemes ja existents.

En el marc de l’esdeveniment La Barcelona dels Solucions que se celebra aquest 26 de maig en Caixaforum, hi haurà un espai privilegiat per reconèixer les possibilitats del periodisme constructiu.

A la “taula rodona de clausura: el periodisme de solucions” es posarà de manifest l’auge dels nous moviments periodístics que s’articulen en l’era digital i que conformen forces de canvi d’un sector que viu una profunda transformació.

Aquest debat moderat per Tomàs Molina, periodista de Tv3, comptarà amb la participació de primeres espases del sector.

  • Xavier Vidal-Folch, periodista i president del World Editors Forum i en 2011, del Global Editors Network, va ser director adjunt d’EL PAÍS i director de l’edició de Catalunya.
  • També la connexió amb París: Gilles Vanderpooten, Director de programes de Reporters d’Espoirs i coautor, amb Stephan Hessel del llibre “Comprometeu-vos” (França).
  • Enric Sierra, periodista i adjunt al director de La Vanguardia.
  • Marcos González, president i editor de Corresponsables.
  • Jorge Dobner, periodista, editor, consultor de mitjans de comunicació, fundador i Director de enPositivo.

Per conèixer altres sorpreses de la Barcelona dels Solucions encara tens temps d’inscriure’t de forma gratuïta. Les places són limitades.