Solucions que inspiren un canvi positiu en la societat

IMG_4348

Resum de La Barcelona de les Solucions

El 26 de maig al privilegiat marc del CaixaForum es va donar cita La Barcelona de les Solucions, com a esdeveniment únic i original celebrat a la ciutat comtal. La seva posada en marxa ha volgut servir d’inspiració als ciutadans d’aquesta gran ciutat posant en relleu que hi ha una altra realitat i que els mitjans hem de mostrar-la.

Parlem de les solucions que neixen des de tots els sectors de la societat -cada un en el seu particular matèria- i que suposen petits o grans avenços en honor de garantir el tan desitjat Estat del benestar.

Són ideals que en el seu moment van superar la barrera de la utopia per materialitzar-se com casos d’èxit. Els seus creadors són un exemple a seguir per a la resta, personatges inspiradors que haurien de ser replicats, la força motriu que aconsegueix els veritables progressos.

En aquest sentit La Barcelona de les Solucions vol reunir sota un mateix escenari un mostrari de solucions inspiradores, i fins i tot disruptives, que estan aconseguint un impacte positiu en àmbits com l’empresa, l’educació, la tecnologia, la col·laboració, la qualitat de vida. Per a això l’esdeveniment va disposar d’un format audaç combinant la informació amb l’activitat participativa, però sempre amb el focus en les solucions com a protagonistes.

Al panell innovació i tecnologia, un dels més aplaudits, es van fer visibles diverses destacades iniciatives que apliquen la innovació al benestar de forma eficaç. D’una banda Antonio Ibáñez, soci de Deloitte Digital, va reflectir com la transformació digital té cada vegada més un pes específic, tant en la societat com en l’empresa, dins d’una escala exponencial en què els avenços cada vegada són més econòmics i magnànims.

Entre els casos més esperats el Sónar + D de la mà el seu director executiu Ventura Barba. Molt més que un festival, el Sónar part d’un plantejament totalment disruptiu unint creativitat, tecnologia i música.

També la investigadora Llum Rello va exposar les bondats de l’eina Change Dyslexia amb positius resultats en la millora del fracàs escolar d’aquest col·lectiu, que cal recordar representa un 10% de la població.

El panell es va tancar amb la divertida performance de Montse Marsal, fundadora de Connecting Brains, que va posar en pràctica la creativitat en dibuix dels allí presents per connectar els dos hemisferis.

En el següent panell d’educació i cultura es van mostrar noves iniciatives cultures i eines d’aprenentatge que avui permeten una revolució educativa sense precedents.

En aquest aspecte coral amateur del Conservatori Municipal de Música de Barcelona va entrar en matèria amb una performance d’obertura delectant amb Moon River, Ave Maria o Hallelujah. Un projecte, el de Canta Conservatori, que ve concorde a un canvi de consciència i obertura a la societat barcelonina sabent que la música ens pertany a tots.

Per la seva banda VoxPrima.com de la mà de la Roser Ballesteros va exposar aquest peculiar mètode d’alfabetització per als més petits que vol explorar al màxim la creativitat.

Després Miquel de Paladella va portar la revolucionària eina JumpMath que permet als centres educatius millorar notablement el rendiment acadèmic en aquesta matèria i els alumnes fins i tot estimar-la.

Com a personatge inspirador Joan Tarrida, impulsor de La Maleta de Portbou va parlar d’aquest projecte cultural a contra corrent que ja atresora 18 números i 2.000 exemplars amb el focus en les humanitats i economia, per ajudar a reflexionar als lectors sobre aquests temes que preocupen i a la vegada generen debat.

Després, el panell central d’economia i societat va ser inaugurat amb Ramón Guardia, president de Valores & Marketing, a partir de la seva experiència personal va exposar com les entitats poden formar part d’un triangle virtuós amb les empreses i persones en els altres vèrtexs, sabent que la emprenedoria té també el seu impacte positiu en la societat.

El va succeir Jaume Farré, director del departament d’Integració Laboral de la Fundació Bancària “la Caixa” com a cas paradigmàtic de la Fundació amb més de 100 programes que milloren la qualitat de vida de les persones. En concret el programa Incorpora que uneix les sinergies i interessos d’empreses, entitats i persones en situació d’atur.

Entre els casos més emocionants, l’Escola Social Ana Bella amb la participació de la seva fundadora que va exposar el seu cas personal: 11 anys maltractada i amb quatre fills que un dia va decidir, fins i tot amb totes les pors, donar un gir en la seva vida. Plena de forces, va crear aquesta escola com una xarxa de dones supervivents que busca donar aixopluc però també eines en el seu empoderament.

Per a això van pensar en la necessària inserció laboral de les dones que volen de nou sentir-se útils i recobrar la seva confiança.

Finalment el cas d’en Richi Social Entrepreneurship de la mà dels seus directius, Mercè Feu i Ernest Lara, que atorga als nens que pateixen càncer l’oportunitat de tenir un millor pronòstic i una major qualitat de vida.

No menys important va ser el panell de la Barcelona col·laborativa mostrant la importància dels actors socials per contrarestar el risc d’exclusió que pateixen determinats col·lectius i persones. En aquest sentit Laia Serrano, fundadora i directora de BarcelonaActua, va posar de rellevància la tasca del voluntariat en els diferents barris de Barcelona.

En un tema tan important com la protecció de la infància des de la seva Fundació Vicky Bernadet es va acostar a la lluita contra l’abús infantil.

Així mateix Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, va tractar el programa Housing First que dóna esperances a les persones sense sostre recuperant el control de les seves vides sota un sostre on viure. Com a personatge inspirador Josep Maldonado, membre del patronat de la Fundació Futbol Club Barcelona va parlar del vessant solidària d’aquest equip, ara la oportunitat que es dóna als nens malalts de conèixer els seus ídols.

Finalment el panell de qualitat de vida va posar de rellevància el vital component de la innovació per viure més i millor. Fàtima Núñez, directora adjunta de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron, va evidenciar els molts avenços sorgits en aquesta institució.

També Stephen Dunne, director general d’Starlab Barcelona va posar l’accent en el necessària que és la inversió per aconseguir cada vegada més avanços. Mentre que Jordí Martí de DBS Screening va presentar la tècnica “Dry Blood Spot” que permet detectar malalties infeccioses i malalties no transmissibles amb només dues gotes de sang.

Finalment, Òscar Camps, fundador de Pro-activa Open Arms i nomenat recentment català de l’any, va exposar el seu testimoni i labor com a necessària consciència en un assumpte que ens afecta a tots com és el cas de la crisi dels refugiats.

 

Cristina Grau Escorihuela
En Positivo